måndag, oktober 29, 2007

Vitvaror och geggigt vatten


I helgen fick vi igång alla vitvaror utom spishällen, så ikväll blir det inflytt! Det återstår ännu en hel del jobb med lister, passbitar, täcksidor, fönsterinklädning, bänkbelysning och kakling och så har vi ingen bänkskiva än på "frukostdelen" än - men det börjar likna ett kök!

P har även lekt lite rörmokare med (så småningom...) gott resultat. När man sätter på vattnet efter att det varit avstängt i vårt hus är det "mysigt" rödbrunt de första sekunderna. Efter montering av kökskranen fick vi plötsligt stora problem med flödet - det kom inget när vi satte på vattnet igen. Efter någon timmes felsökning visar det sig att det var det rödgeggiga vattnet som hade täppt till kranens pip... - och detta dricker man!

torsdag, oktober 25, 2007

IKEA-bråk och kakelångest



Vi kämpar på med installation och montering av köket. Har upptäckt ett fel i beskrivningen till lådraden som resulterade i att handtaget borrades på fel sida av lådfronten längst ner. IKEA medgav att det var fel beskrivet, men tillade att vi var den andra på tio år som gjort fel... Tror snarare att vi är den andra som klagat, eller att vi är den andra som verkligen följer beskrivningen till punkt och pricka (och monterar handtagen innan vi monterar lådan och därför inte kan vända på den). Vi fick till slut en ny front i alla fall. Sen har J klantat sig, borrat fel och förstört två andra fronter, men det är en annan historia som det inte var läge att ta upp då...

Annars börjar köket bli riktigt fint! Belysningen i taket kom upp igår. Nu ska vi snart välja kakel och har prover hemma. Inte lätt, det finns ju massor!

fredag, oktober 19, 2007

Tålamodsprövande väggar



De senaste kvällarna har P kämpat med skåpen i köket. Det verkade ett tag helt omöjligt att få det hela rakt. Väggarna lutar och böljar sig på samma gång! Alternativet att riva ner hela skiten och regla upp väggen var nära, men istället blev lösningen att köpa fler ben för att kunna jämna ut även bakåt. Igår kväll fick vi till slut långa bänkskivan på plats - och den stämde! I vardagsrummet är det verkstad för skåpstommar och IKEA-delar. 147 paket ska sättas samman.

måndag, oktober 15, 2007

22 000 kr under nytt golv


Fick stora chocken i fredags. Rörmokarräkningen gick på 22 000 kr! Vi hade räknat med en dyr timpeng, men inte räknat med så mycket påslag på materialet. När man vet vad det kostar i inköp blir man förbannad. Avrundar uppåt gör de med. Vi har inte använt 50 m rör mellan toaletten och källaren, så långt är det inte!

Annars är det mesta positivt. Vi har äntligen lämnat den skitiga fasen och går nu utan skor på nylagt golv i kök och hall. Det kom till och med upp ett par skåp i köket i helgen. Lite strul var det givetvis då våra plankväggar lutar, men vi börjar bli vana nu.

onsdag, oktober 10, 2007

Färg och skiffer på väggarna



De senaste dagarna har fokus legat på hall med angränsande toalett (till höger) och blivande städskrubb/garderob (till vänster). Toalettgolvet har isolerats och fått spånskiva, väggarna har gipsats och elen är dragen. Har ni någonsin provat att få in 1.20-meters gipsplattor genom en 70-dörr i ett en meters djupt rum? Det går inte.

"Skrubben" har fått plyfaväggar, gips och golvet är gjutet. I kök och hall har vi målat väggarna. Hallen fick samma vaniljgula färg som rummet ovanför trappan, köket fick en varm ljusgrå nyans. Taket i hallen har fått ett lager till vit färg för att bli fräschare. Inget ger mjölksyra som takmålning med pensel! Vi fick också en impuls och köpte skifferplattor att sätta på murstocken. Vi tänkte först knacka fram tegelstenarna i den, men fick rådet att låta bli då gamla murstockar ofta inte är så fina under putsen. Tur var det, för vi är helnöjda med vår nya skiffervägg!

söndag, oktober 07, 2007

Nya rör, gjuteri och vävning






Rörmokaren kom som lovat och på mindre än 8 timmar var alla rör nya. En bromskloss släppte! Sen dess har vi spacklat klart, fyllt igen alla hål i golvet, vävat klart i kök och hall och börjat regla upp golvet på toa. Nu närmar sig den roliga delen. Började måla köket idag, men färgen tog slut. Det finns å andra sidan massor av andra saker att ta tag i. Vi har tex kontrollerat köksleveransen, det var 147 paket! Allt stämde, så nu är det bara att börja sätta samman det hela. Sista bilden är från vårt provisoriska källarkök.

onsdag, oktober 03, 2007

Rörmokeri på g








Nu är det verkligen en röra på Agnesfrid, eller "warzone" som det går under för tillfället. Vi har fått tag i rörmokare som ska byta avlopps- och vattenrören. Han kommer i morgon, men med tanke på timpengen han tar förbereder vi, med god hjälp av Åke, så mycket det går. Det innebär håltagning och friläggning av de gamla rören - som ligger inbäddade i betong! Samtidigt gipsas, spacklas och slipas det för fullt i kök och hall (olika stadier på olika ställen). Dammet ligger i drivor!