onsdag, december 20, 2006

Snart badrum!

Vi hinner inte jobba så mycket som vi skulle velat just nu. Julfest, julklappsinköp etc tar all tid. Rörmokaren har i alla fall varit här så nu har vi vatten i badrummet och spotlights har kommit på plats i taket (det krävdes att vi växlade av en golvregel på loftet). Tyvärr har vi ingen ström än och ett bakstycke på badrumsskåpet var spräckt så det väntar vi på. Det ska siliconfogas lite här och var också och glasdörr, spegelskåp mm ska upp.

Husekonomin är tryggad! J har fått fast jobb efter två år som projektanställd!!!

fredag, december 15, 2006

Värsta faran över


Balkongdörr + fönster + sovrum har nu blivit inplåtat - tack o lov.
Frysen är såld. Gert, du hade rätt, de har ringt som galningar. Hade kunnat sälja tio stycken.

onsdag, december 13, 2006

Planering i stormen

Det öser ner... och öser in (?). Plåtslagaren skjuter upp sitt besök ideligen och rörmokaren lyser med sin frånvaro... Själva jobbar vi på med el och belysning i badrum (en takstol måste sågas upp för att få spotten där vi vill) och förberedning/planering inför arbetet med ovanvåning och hall. Ska vi behålla de gamla teakdörrarna och ska vi i så fall betsa, lacka eller måla dem? Behöver de slipas ner helt eller bara putsas lite? En dörr saknas där nere (vårt blivande kapprum/städskrubb) så den måste införskaffas och då kanske det blir snyggast att byta alla där? Många beslut... Det handlar om lite arbete och mycke pengar kontra en massa jobb, gammeldags charm (?) och mindre pengar. Lutar åt det sistnämnda.

Vi har stämt av det ekonomiska. Vi har använt strax över 200 000 av renoveringsbudgeten nu, en hiskelig summa kan tyckas, men inte så farligt ändå då tak (drygt 50 000), badrum (samma summa), fönster och en massa invändigt räknas med. Fast vi räknar inte med våra löpande löner där det mesta också pumpas in i huset i form av allt mellan driftskostnader, verktyg och maxmål. Vad det gäller tidsplaneringen så går det väl sådär. Badrummet har tagit längre tid än vad i alla fall J hade trott och hoppats. Förhoppningsvis kan vi duscha till jul! Att vi skulle vara helt klara invändigt tills i april är inte troligt, men till sommaren kanske? Räkna med en ordentlig inflyttnings/renoveringsfest då!

fredag, december 08, 2006

Fönsterläckage!




Snickarna hann med nästan alla fönster igår! Det stora partiet mot uterummet väntar de med eftersom det finns risk att det som sitter i är bärande. Vi hade mätt fel på 5 cm på ett fönster, men de löste det genom att byta plats på två fönster, bättre två halvbra fönster än ett som är helfel.

MEN... naturligtvis kom höststorm nr 347 (?) för denna hösten i går kväll och det öste in vatten i huset där luftspalten är fri under fönsterna. Plåtslagaren kan inte komma förrän i nästa vecka! Kris och katastrof när vi kom hem igår. Det hade runnit ner vatten från våning 2 till hallen på vån 1 och från sovrummet ner på parketten i vardagsrummet. Nödlösningen blev plast fastklämt i underdelen på fönsterna och skruvat i teglet.

Jättefint blev det i alla fall. De stora fönsterna på framsidan som påminner J starkt om otrevliga besök på distriktssjuksköterskan i Svarte är nu ersatta mot fina med spröjs i mitten. Mindre skyltfönster och mer mysfönster. Det blev även ljust och fint i övre hallen med en dörr med glas från golv till tak.

torsdag, december 07, 2006

Fönsterbyte


Det gick snabbare än vad vi trott. Snickarna fick en lucka så i morse 07.05 åkte första fönstret ut! Det känns fint att åka till jobbet medan huset byter "utseende". Fönsterna har varit ett stort bekymmer och bromskloss. De visade sig vara mycket tunnare än de som sitter i nu och då vi har rätt mycket annat att göra (underdrift!) beslöt vi oss för att tillkalla professionell hjälp. Fönsterbudgeten är ändå spräckt för länge sen... Lyckligt ovetandes som lägenhetsboende räknade vi lite glädjekalkyl under budgivningens tid.

Förresten. Vi har 9 st 2-glasfönster, 1 st 3-glas, 2 altandörrar samt 4 källarfönster som bortskänkes om någon behöver till uterum eller så, varierande skick. Mått kan fixas. Hämtas snarast. Det finns även en liten frys (helt OK skick, den blev över vid flytten) till salu för några hundralappar. Lämna en kommentar/eller kontakta oss direkt.

måndag, december 04, 2006

Klara där ute för i år?

Badrummet har nu våtfogats, fläkten är på plats och vi har börjat så smått att snickra ihop möblerna.

I helgen lade P sista (?) handen på utsidan för i år. Pannor har sågats till för att passa nya plåten på kupan bla. Till våren väntar fönster- och balkong- +altandörrsbyte, trapprenovering, dränering (inkl. gräva stenkistor), balkongräckebygge, garageportsbyte, södersidans fasad måste förstärkas, målning av alla trädelar på huset + grunden, trädfällning... ja hela trädgården behöver ju fixas till också. Förresten så önskar vi oss trädgårdsredskap och nyttoprylar (ej till kök) i julklapp: skottkärra/rullebör (beroende på om man är skåning eller hallänning), krattor, skyfflar, spadar, motorsåg, häcksax, gräsklippare - vi har ingenting...

fredag, december 01, 2006

Tadaaa!



Det var tydligen inte modernt med diagonalt kakel på golv längre, vi lät kakelläggaren övertala oss till rakt. Han påpekade även att bård är ute, men det struntar vi i. Gillar vi det nu fast det är omodernt så lär vi tycka det är snyggt länge. Färgvalet på golvet är rent praktiskt, samma färg som J´s långa hårstrån :-)